Robotarm tager skraldet i Aarhus Å

Der findes mange gode løsninger til at opsamle plast og andet affald, når det først har fundet vej til verdenshavene. Men hvad nu hvis, man kunne løse en del af problemet, inden det når dertil? Det er netop dette, den nye robotarm, der er installeret i Aarhus Å, skal løse. Robotarmen er udviklet af virksomheden All in On Green.

”Vores løsning, SeaProtectorOne, er udviklet med henblik på at indsamle plastik og andet affald allerede ved roden frem for at fange det i havene, hvor meget hurtigt går til bunds. Aarhus er med sine tiltag inden for FN’s verdensmål og flere andre gode løsninger til affaldshåndtering et unikt sted for os at installere og drifte den første udgave af SeaProtectorOne. Vi forventer, at vi efterfølgende vil tage den i brug andre steder i Danmark og i resten af verden, hvor affald i floder og vandløb er et stigende problem," siger Frank Rosenbjerg, kommunikationschef i All In On Green.

Samarbejdet mellem Aarhus Kommune og robotvirksomheden fra Viborg er en del af en større grøn omstilling, som Aarhus Kommune har sat i gang under det passende navn ”Aarhus Omstiller”.

”Vi arbejder målrettet for, at Aarhus skal være en renere by. Men en ren by er ikke kun rene gader og pladser. Det er også en renere natur, og derfor er det et vigtigt projekt, hvor vi får indsamlet plastik og andet affald, inden det når ud og skader vores havmiljø. Det er godt både for dyr og mennesker, og jeg glæder mig over, at vi i Aarhus får muligheden for at prøve det af som de første, fordi vi i forvejen er langt med gode løsninger til affaldshåndtering,” siger rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek.

I opsamlingsprocessen kører robotarmen gennem vandet i Aarhus Å. Her filtrerer den plast og andet affald fra, hvorefter den sender det videre til en affaldscontainer. Herfra skal det så sorteres. Selve armen dækker hele bredden af Aarhus Å, men kan tilpasses i størrelsen. Skulle der komme en fugl eller en kayakroer forbi, opfanger en sensor dette og robotarmen hæver sig selv, så de kan passere. Der er ligeledes taget højde for at fiskeyngel kan passere.

Hos Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune er de glade for, at kommunen endnu en gang kan sætte fokus på ny teknologi og innovation.

”Det er en af de bedste nyheder, jeg længe har fået. Tænk, at vi kan fjerne affald fra åen med en robot og både få en renere å og sikre, at affaldet bliver sorteret i stedet for at ryge ud i vores have. Det er den slags innovationer, der viser, at det giver god mening, når vi i Aarhus har fokus på innovation og ny teknologi,” siger rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad.

Projektet med robotarmen er realiseret gennem Aarhus City Lab, der er Aarhus Kommunes testcenter for innovative og teknologiske løsninger. Du kan læse mere om Aarhus City Lab her.