Søvnmonitorering skal forbedre demensramtes nattesøvn

Borgere, der lider af for eksempel demens, har svært ved at fortælle det, hvis de lider af dårlig søvn. Det kan føre til lange perioder, hvor de står op flere gange om natten og generelt er rastløse i nattetimerne. Det problem skal løses, så plejehjemsbeboere kan få en god nats søvn og en hverdag med mere energi. Derfor står Aarhus Kommune nu i spidsen for et nyt projekt i samarbejde med en række andre nordiske kommuner, der skal finde teknologiske løsninger på netop dette problem. Projektet er lavet i Nordic Smart City Network regi, og Nordisk Innovation har støttet økonomisk.

Det nye projekt tager udgangspunkt i det nationale projekt ”Bedre søvn med teknologi”, som Aarhus Kommune var en del af i perioden 2018 til 2020. Her viste det sig, at søvnen for beboere på plejehjem kunne forbedres ved hjælp af teknologi, der kunne indsamle data om beboernes søvn og fysiske aktivitet. Dataen gav nemlig de ansatte mulighed for at gribe ind og få for eksempel demensramte borgere tilbage i seng, hvilket i sidste ende giver den enkelte beboer mere energi, og dermed højere livskvalitet, i hverdagen.

”Hele målet med projektet er at styrke beboere med kognitive sygdommes søvn, så de kan få en forbedret livskvalitet. Når en beboer kun får et par timers søvn om natten, har de ikke meget energi til dagtimerne. Det skal vi have ændret, og derfor skal vi nu have udviklet en teknologi, der kan give os den nødvendige data til netop dette,” fortæller Søren Holm Pallesen, projektleder fra Aarhus Kommune, der er frontmand på søvnmonitoreringsprojektet.

Styr på datasikkerheden

I det forrige projekt fandt man ud af, at der mangler søvnmonitoreringsteknologi, der lever op til kravene omkring datasikkerhed. Det er derfor også her, der skal udvikles ny teknologi til formålet, hvilket er en del af det nystartede projekt.

Til selve udviklingen er Aarhus Kommune gået i samarbejde med virksomhederne Amplex og Develco Products.

”Selve teknologien til at monitorere søvn er ikke ny, men den kan forbedres og tilpasses de specifikke behov på plejehjemmene. Og så skal vi være helt sikre på, teknologien lever op til kravene for datasikkerhed,” siger Søren Holm Pallesen.

Foruden Aarhus Kommune er Forum Virium Helsinki, Københavns Kommune, Syddjurs Kommune og Torshavn en del af projektet.