Erhvervslivet har nøglen til en større tech-talentmasse
Indspark af Lise Lystlund, Co-founder af Co-Coders.
I min deltagelse på forskellige karriere- og jobmesser oplever jeg det samme gang på gang: Unge, engagerede mennesker, der higer efter at få de nødvendige færdigheder og erfaringer, så de endelig kan lande et job i tech-branchen.
Sidst jeg var af sted, kom en gruppe unge kvinder hen til mig. De var meget ivrige efter at få at vide, hvordan de kom i gang med at lære Python og SQL. Hvorfor? De havde fået feedback fra jobsamtaler om, at det var nogle kompetencer, de manglede. Der var ingen tvivl om, at de var mega motiverede og ville gerne lære, men de var i tvivl om, hvor de skulle starte.
Der er altså masser af gåpåmod og motivation derude, men det lader til, at alle virksomheder ikke formår at gribe den. For der er ofte tale om færdigheder, der kan tilegnes i samspil med virksomhederne, hvis blot der var vilje til at afsætte lidt tid og ressourcer til en opkvalificering af de unge kræfter.
Samtidig skriger tech-branchen på arbejdskraft, og der bruges en masse energi på at udtænke strategier, der kan lokke tech-talenter fra udlandet til Danmark. Men når motivationen allerede er til stede hos de hænder og hoveder, vi har her i landet, burde vi så ikke bruge noget af den tid og de ressourcer, vi ellers bruger på at rekruttere internationalt, til at opkvalificere vores egne talenter?
I Aarhus har vi det perfekte økosystem til at opkvalificere og inkludere flere i tech-branchen, da vi har masser af dygtige mennesker, et inspirerende uddannelsesmiljø, som præger hele byen, og store virksomheder med masser af dygtige talenter – deriblandt også de helt store tech-virksomheder som Google, Uber og Microsoft. Vi skal bruge de eksisterende talenter til at opkvalificere dem, der står på spring for at arbejde i branchen, og skabe et økosystem, hvor erhvervslivet i fællesskab på tværs af organisationer opkvalificerer og vidensdeler med nye talenter. På den måde udvikler vi sammen fremtidens talenter og sikrer, at Aarhus kan være frontløber på de digitale kompetencer.
Det er klart, at en sådan indsats kræver både tid og ressourcer, og dermed ikke er en gratis omgang. Det kan virke krævende, men alternativet er, at omkostningerne ved rekruttering blot vil stige yderligere, og den situation er ikke ønskværdig. Virkeligheden er nemlig, at der langt fra er nok tech-talenter i hverken Danmark eller på verdensplan til at imødekomme den stigende efterspørgsel, så hvis virksomhederne vil blive ved med at have den nødvendige arbejdskraft, må de selv være med til at skabe den.
Der er et hav af gevinster – foruden at skabe den nødvendige talentmasse for fremtidens arbejdsmarked – ved at opkvalificere arbejdskraft fra andre dele af erhvervslivet, og her får I tre af dem:
- Større faglig diversitet. Ved at få andre fagligheder ind i virksomhedens teams, skaber man et godt fundament for et innovativt miljø, hvor perspektiverne kan være mangeartede og af forskellig karakter. Det gør ikke kun den opkvalificerede klogere, men hele virksomheden.
- Loyale medarbejdere. Det giver i princippet sig selv. Hvis du som leder investerer i dine medarbejdere, skal de nok investere både tid og talent i dig og virksomheden.
- Den ideelle medarbejder. Gennem opkvalificeringen kan du sørge for, at din medarbejder får præcis de kompetencer, du har brug for – kombineret med den faglighed, de i øvrigt bringer med sig.
Men hvad skal vi så gøre herfra?
Først og fremmest skal virksomhederne være åbne for en anden type ansøgere. Måske de ikke har alle de tech-kompetencer, I leder efter, og måske har de slet ikke erfaring fra tech-branchen. Men hvis modet og lysten til at lære er der, kan de sagtens blive en værdifuld medarbejder i fremtiden. Vær derfor åbne i jobansøgningerne og gør det klart, at I gerne hjælper med oplæring i det tekniske.
Dernæst skal virksomhederne give tid til opkvalificering. Sørg for, at der er den nødvendige tid til at få givet den nyansatte præcis de kompetencer, der er behov for.
Måske virker det som noget af en omvæltning, og det bliver det nok også for nogle – men det kan hurtigt blive en omvæltning, der betaler sig. Ikke blot for den enkelte virksomhed, men for hele den danske tech-branche, der får løst problemet med for få talenter til for mange ledige skriveborde.